Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Zoeken

Het financieren van een vakantiewoning

U wilt een vakantiewoning kopen nu sparen door de negatieve rente niet loont, beleggen op de beurs risicovol is en investeren op de reguliere woningmarkt steeds meer aan banden wordt gelegd. Alleen, u beschikt niet over het vermogen om een vakantiewoning met eigen middelen te kopen. De vraag is dan: is het mogelijk om een vakantiewoning met financiering te kopen? Het antwoord daar op is ja, met enig voorbehoud.

Hoe een vakantiewoning te financieren?

Net zoals in de reguliere markt kunt u ook voor recreatief onroerend goed een hypotheek aanvragen. Echter, ook hier zijn de teugels door strengere EU-wetgeving aangehaald. U moet minimaal 30% tot 40% eigen vermogen meenemen om de hypotheekaanvraag te laten slagen. Daarnaast kan het een verschil maken bij welke partij u een vakantiewoning koopt. Wanneer u kiest voor een bekende vakantieparkaanbieder met slagkracht, zoals EuroParcs, kan dat bij de hypotheekaanvraag net het verschil maken.

Ook banken weten namelijk dat bedrijven zoals EuroParcs over de middelen beschikken om vakantiewoningen voor een breed publiek in de verhuurmarkt te zetten. Dat komt de bezettingsgraad ten goede en verhoogt daarmee de kans dat de hypotheek netjes wordt afbetaald.

EuroParcs beschikt bovendien over de juiste tussenpersonen, dat wil zeggen financieel specialisten die ook nog eens over een breed netwerk in de bancaire sector beschikken. Ook dat verhoogt de kans dat uw hypotheekaanvraag groen licht krijgt.

Een lening voor financiering van een vakantiewoning

Het kan, wanneer u de financiering van uw hypotheek niet rond krijgt, een idee zijn om een lening aan te vragen. Gezien de rentepercentages die van toepassing zijn op persoonlijke leningen is het echter over het algemeen niet aan te raden om dat gehele bedrag aan te wenden voor de aankoop van een vakantiewoning.

Het is eventueel wel een optie om een kleine lening aan te gaan om het gat te dichten tussen dat wat de bank als hypotheekbedrag wil geven en het aankoopbedrag van de vakantiewoning. Alleen, houd wel in gedachten dat een dergelijke constructie het rendement verder onder druk zet. En dat terwijl het aangaan van een financiering al ten koste gaat van de hoogte van de verhuurinkomsten.

Het is daarom zaak dat u zich vooraf goed laat informeren. Neem daarvoor contact op met één van de ervaren aankoopadviseurs van EuroParcs!

Maak een afspraak

Zijn er nog aanvullende kosten na de aankoop van de vakantiewoning?

Ja, er worden parkkosten gerekend en u moet de verzekering regelen van de vakantiewoning. Daar staat echter tegenover dat u volledig ontzorgd wordt in de verhuur, beveiliging en schoonmaak van uw nieuwe bezit.

Zijn er aanvullende zaken die het rendement bij de verhuur van een vakantiewoning drukken?

Eigenlijk maar één: door een wetswijziging betaalt u, wanneer u in een vakantiewoning commercieel investeert, 8% overdrachtsbelasting. Voor 2021 was dat afhankelijk van het type object 2% of 6%.