Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Zoeken

Vakantiehuis kopen 

Omdat spaargeld boven de 100.000 euro niet rendeert door de negatieve rente, komt het kopen van een vakantiehuis in Nederland meer en meer in de belangstelling te staan. De redenen daarvan zijn bekend: kopen van een vakantiehuis betekent, net als het kopen van een reguliere woning, dat je investeert in vastgoed. Dat dit rendeert is tegenwoordig bijna dagelijks in het nieuws.

De vraag is: rendeert het ook voor u? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en of u deskundig wordt geadviseerd bij de aankoop van een vakantiehuis. Wij hebben voor u de voordelen op een rij gezet en waarmee u rekening moet houden.

Maak een afspraak

Voordeel 1 van een vakantiehuis kopen

U geniet, wanneer u zelf geen gebruik maakt van het vakantiehuis, een rendement van gemiddeld 4 tot 6 procent en u hoeft nooit achter uw geld aan. EuroParcs zorgt ervoor dat de verhuurinkomsten op het afgesproken tijdstip op uw bankrekening wordt gestort.

Voordeel 2 van een vakantiehuis kopen

Een vakantiehuis kopen is veelal goedkoper dan de aankoop een gewoon huis. In het algemeen kan niettemin gesteld worden dat de aanschafprijs begint bij 100.000 euro en kan oplopen tot meer dan een half miljoen. De verschillen in aankoopprijs zitten hem in de omvang van het vakantiehuis en of het van steen is of niet.

Voordeel 3 van een vakantiehuis kopen

U hoeft uw vakantiehuis niet in de etalage te zetten om het optimaal verhuurd te krijgen. EuroParcs beschikt over een grote, professionele verhuur- en marketingafdeling die weten hoe de hurende vakantiegast online en offline te bereiken.

Wij zetten als toonaangevend bedrijf voor u alle aspecten, die komen kijken bij het kopen van een vakantiehuis in Nederland, op een rij. Vervolgens nemen wij die stap voor stap door, zodat u nooit voor een verrassing komt te staan.

Houd rekening met btw-regels na het kopen van een vakantiehuis

Buiten de voordelen moet u ook met enkele zaken rekening houden als u een vakantiehuis koopt. Belangrijk is dat u van tevoren aangeeft of u een vakantiehuis in Nederland koopt voor eigen gebruik, voor commerciële doeleinden of voor een mix van verhuur en eigen gebruik. Wanneer u het vakantiehuis geheel in de verhuur zet, kunt u de volledige btw over de aankoop aftrekken. Wanneer u opteert voor een mengvorm is de btw deels aftrekbaar, bij eigen gebruik vervalt deze mogelijkheid.

Bij commerciële verhuur profiteert u bovendien van de gunstige belastingvoorwaarden op de inkomstenbelasting: de huurinkomsten vallen in box 3 waardoor u maar weinig afdraagt aan de fiscus. 

Houd rekening met de locatie bij het kopen van een vakantiehuis

De locatie is het allerbelangrijkst bij de aankoop van een vakantiehuis. De vakantiehuizen bij EuroParcs liggen stuk voor stuk in de natuur en toch niet ver van een stad af. Daarmee wordt de hurende vakantiegast een ideale mix aan vakantieplezier geboden: fietsen en wandelen in een natuurrijke omgeving en winkelen en cultuur snuiven in de binnenstad.

Ook het woningtype is van invloed op de verhuurinkomsten

Een derde aspect waar u op moet letten bij het kopen van een vakantiehuis is het woningtype.  U hebt in Nederland de keuze uit een stenen vakantiewoning of een chalet die nogal van elkaar verschillen in bouwreglementen en fiscale regels. Daarnaast speelt omvang een rol. Wilt u een dubbellaags vakantiehuis kopen of gaat u voor een gelijkvloers model? Wilt u dat het vakantiehuis twee, drie of meer slaapkamers heeft? Bestaat de mogelijkheid om bij het vakantiehuis ook de grond eronder eigen te maken of niet?  

De btw-afdracht, de locatie en het woningtype zijn drie kernvragen waar u, naast andere vragen, bij EuroParcs in alle rust mee geholpen wordt.

Is een hypotheek krijgen mogelijk voor een vakantiehuis?

U kunt voor elk type onroerend goed een hypotheek krijgen en dus ook voor de aankoop van een vakantiehuis. Wel zijn in de afgelopen zes jaar, in de nasleep van de financiële crisis, de regels om een hypotheek te krijgen steeds verder aangescherpt. Deze regels gelden ook voor recreatief onroerend goed. U kunt, wanneer u geïnteresseerd bent in een te koop staand vakantiehuis, maximaal 70% van een vakantiewoning financieren via een hypotheek. Wij raden bij EuroParcs aan om een vakantiehuis niet of zo min mogelijk te financieren met een hypotheek, omdat dit ten koste gaat van de hoogte van uw huurinkomsten.

Waarom EuroParcs?

EuroParcs ontzorgt niet alleen van A tot Z na de eerste kennismaking, maar beschikt vooral ook over een grote slagkracht door de omvang van het bedrijf. EuroParcs heeft tientallen vakantieparken door heel Nederland en is ook in het buitenland actief.  Van die slagkracht profiteert u van wanneer het vakantiehuis in de verhuurmarkt wordt gezet, maar ook eerder al bij het adviesgesprek. De decennia aan ervaring, de geschiedenis van EuroParcs gaat terug tot de jaren zestig van de vorige eeuw, maken dat wij de recreatiemarkt tot in de kleinste details kennen.

Bovendien werkt het gros van onze aankoopadviseurs al tien jaar of meer voor het bedrijf. Zij weten het beste uit uw wensen te halen, zodat u kunt genieten van het mooiste vakantiehuis op de voor u mooiste plek. Of van de verhuurinkomsten die uit dat vakantiehuis voortvloeien. Is uw nieuwsgierigheid gewekt naar het kopen van een vakantiehuis in Nederland? U kunt dan contact opnemen met één van onze aankoopadviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Neem contact met ons op

Markt voor recreatiewoningen schiet door het dak

Het kopen van een vakantiewoning is gewild door de interessante investeringsmogelijkheden en doordat Nederland als vakantieland als steeds mooier wordt bevonden. 

Lees verder

Bekijk het aanbod recreatiewoningen in het binnen- en buitenland

Recreatiewoning kopen? EuroParcs heeft een groot aanbod recreatiewoningen te koop staan in het binnen- en buitenland. Zo kunt u een vakantiewoning kopen voor eigen gebruik, voor verhuur of allebei!

Lees verder

Gebruik de overwaarde van je huis voor rendement op een vakantiewoning

De snelle stijging van de waarde van woningen leidt ertoe dat huizenbezitters over meer kapitaal beschikken. Dat biedt kansen om in een vakantiewoning te investeren.

Lees verder

Waarom moet ik nu een vakantiehuis kopen in Nederland?

De markt voor onroerend goed in het algemeen en ook voor vakantiehuizen is booming. Wat geldt voor de gewone huizenmarkt geldt ook voor te koop staande vakantiehuizen: ze worden in steeds sneller tempo verkocht. Het jaar 2020 was qua verkoop én verhuur één van de beste ooit voor vakantieparkaanbieders en dat na enkele jaren waarin ook al glanzende verkoop- en verhuurcijfers werden genoteerd. Vakantiehuizen worden waarschijnlijk nog gewilder en daarmee duurder nu diverse gemeenten stappen zetten om de reguliere woningmarkt ontoegankelijk te maken voor investeerders.

Zijn er nadelen aan het kopen van een vakantiehuis?

Eigenlijk maar één: door een wetswijziging betaalt u, wanneer u een vakantiehuis koopt om die in de verhuur te zetten, 8% overdrachtsbelasting. Voor 2021 was dat afhankelijk van het type object 2% of 6%.

Hoe gaat de verhuur van een vakantiehuis in de praktijk?

Het grote voordeel van het investeren in een vakantiehuis voor commerciële doeleinden in vergelijking met de reguliere huizenmarkt is dat u van A tot Z in de verhuur wordt ontzorgd. Ook als het gaat om schoonmaak, klein onderhoud en toezicht neemt EuroParcs zijn verantwoordelijkheid.