Meer informatie bel
088 070 8000

EuroParcs
  •  
  • EuroParcs
  • Blog
  • Alle provincies profiteren van groei toerisme

Alle provincies profiteren van groei toerisme

23 augustus 2018

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat alle provincies profiteren van de groei van het toerisme. Zo steeg het aantal overnachtingen in Friesland in 2017 met acht procent. In absolute cijfers zijn dat 1,8 gasten en 5,8 miljoen overnachtingen in een verhuuraccommodatie (hotel, camping of een ander recreatiebedrijf dat minimaal vijf bedden aanbiedt). De twee andere noordelijke provincies, Groningen en Friesland, laten vergelijkbare groeipercentages zien.

Niettemin in absolute aantallen blijft Groningen tot de slechtst presterende provincies op toerismegebied horen,  samen met Flevoland en Utrecht. Echter, ook het aantal gasten in de provincie Utrecht, dat in de ranglijst op plek zeven staat, nam met maar liefst vijftien procent toe. In de stad Utrecht was de groei qua hotelovernachtingen zelfs dertig procent: van 353.000 naar 460.000 Koploper is de provincie Noord-Holland, vooral door de aantrekkingskracht van Amsterdam. Van alle buitenlandse gasten trok 37 procent naar de hoofdstad. Ter vergelijking: van de gasten die in Friesland recreëren heeft slechts achttien procent geen Nederlands paspoort.

Naast Amsterdam ook andere grote steden meer in trek
Ook andere grote steden zoals Rotterdam en Den Haag mochten in 2017 fors meer toeristen verwelkomen. Het maakt dat de westelijke provincies Noord- en Zuid-Holland alsmede Zeeland de kop van de ranglijst aanvoeren. Overigens zijn experts wel pessimistisch over het overheidsbeleid om toeristen naar buiten Amsterdam te lokken. Dat lukt wel, zo is De Keukenhof en de Zuid-Hollandse kust ook bij buitenlanders populairder aan het worden, maar door de groei van het toerisme merkt de inwoner van de grote steden en dan vooral Amsterdam daar weinig van in de zin dat het rustiger in het centrum wordt. Al die drukte maakt dat het steeds wenselijker wordt om de vakantie in de rust net buiten de stad te vieren, zodat je het beste van beiden hebt: de reuring, cultuur en historie van de grote stad en de rust, natuur en geborgenheid voor het hele gezin in een EuroParcs-resort op korte afstand daarvan.

Nederland populair bij Taiwanezen en IJslanders
Wat betreft de nationaliteit van de gasten: nog steeds zijn de Duitsers daarin koploper, gevolgd door de Belgen en op de derde plaats staan de Britten. Echter, Nederland raakt in rap tempo een stuk populairder bij inwoners van andere landen. Vooral het aantal Taiwanezen dat Nederland aandeed nam in 2017 fors toe met een groeipercentage van maar liefst 79 procent. Daarachter (toch wel verrassend) staat het kleine IJsland waarvan veertig procent meer inwoners in vergelijking met 2016 Nederland bezocht. Het ‘brons’ is voor Rusland met plus 36 procent. De Chinezen noteerden 26 procent groei. Dat is aanzienlijk, maar zij maken toch nog maar slechts twee procent van het aantal buitenlandse gasten in Nederland uit.

Toeristische sector factor van betekenis geworden
Ondertussen wordt de toeristische sector steeds belangrijker voor ons bruto nationaal product wat staat voor het totale inkomen van Nederland. De sector is goed voor 75 miljard euro aan omzet en 641.000 banen. De recreatiesector is daarmee niet zo groot geweest sinds 2006.

De sector is goed voor 75 miljard euro aan omzet en 641.000 banen. De recreatiesector is daarmee niet zo groot geweest sinds 2006.

Spaarrente naar nul procent, EuroParcs als alternatief

16 januari 2020
Een historisch besluit: ABN Amro gaat per 1 april de spaarrente naar nul procent wijzigen voor klanten met een saldo tot 2,5 miljoen euro.
Lees verder

Limburg het populairst onder toeristen

04 december 2019
Limburgse vakantieparken, zoals EuroParcs Resort Limburg bij Susteren in Midden-Limburg en EuroParcs Resort Brunssummerheide in Zuid-Limburg, blijken in ...
Lees verder

EuroParcs blijft op Second Home Beurs trendsetters dankzij twee nieuwe labels

08 oktober 2019
APELDOORN- EuroParcs had in 2017 met de dubbellaagse Duinvilla de primeur van de grootste realtime vakantiewoning op de Second Home Beurs ooit.
Lees verder