Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
  •  
  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Een op de twintig huishoudens koopt tweede woning

Een op de twintig huishoudens koopt tweede woning

15 februari 2022

Een op de twintig huishoudens in Nederland, ruim vijf procent van de bevolking, kocht in 2020 een tweede woning. Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-NCRV programma Pointer bij het Kadaster. Voor de duidelijkheid: met tweede woningen bedoelt Pointer in dit geval géén vakantiewoningen. Het zijn reguliere huizen, vooral op de Waddeneilanden en in de kuststreek, die opgekocht worden.

Daar kleven echter grote risico’s aan, terwijl je bijvoorbeeld op EuroParcs Ameland of het Texelse EuroParcs De Koog een prachtige vakantiewoning op een Waddeneiland kunt kopen zonder hoofdpijn later. Ook heeft EuroParcs met EuroParcs De Woudhoeve en EuroParcs Noordwijkse Duinen, EuroParcs Bad Meersee en EuroParcs Schoneveld enkele fraaie parken direct aan de kust.

Zelfbewoningsplicht

Wat zijn de risico’s van het kopen van een tweede woning waar je zelf niet gaat wonen? Het grootste risico is dat de overheid je dwingt het weer te verkopen. Sinds 1 januari mogen gemeenten investeerders weren van de woningmarkt en deze zogeheten zelfbewoningsplicht hebben 150 gemeenten al ingevoerd. Daarnaast wil een derde dat gaan doen en doet vijftig procent er onderzoek naar volgens De Volkskrant.

Voorlopig gaat het nog alleen om huisaankopen die vanaf 1 januari zijn gedaan, maar het is niet ondenkbaar dat men nog een stap verder gaat. De woningdruk is inmiddels zo groot dat zonder eigen kapitaal, waarbij bedragen van 50.000 euro als eigen inbreng inmiddels al heel normaal is volgens brancheorganisatie NVM van de makelaardij, een huis kopen onmogelijk is. Daardoor komen niet alleen starters maar ook steeds meer doorstromers in de knel te komen en dreigt volgens de NVM een generatie die niet in staat is een woning te kopen. Het leidt tot steeds meer maatschappelijke druk, landelijk maar ook lokaal, om als overheid handelend op te treden zodat inwoners uit de regio ook kans houden op een woning in de omgeving waar ze zijn opgegroeid.    

Waarom dit onheil afwachten? Vakantiewoningen worden tenslotte gebouwd voor de verhuur. Ze zijn ook nog eens goedkoper in aanschaf en je wordt als investeerder geheel ontzorgd in de verhuur, schoonmaak en het klein onderhoud. Meer weten? Bel ons op 088-0708000 of mail ons op europarcs@verkoop.nl.

Misschien ook interessant

EuroParcs’ stand op Second Home Beurs Maastricht een trekpleister

31 januari 2023
EuroParcs en vooral de Limburgse parken van EuroParcs stonden afgelopen weekend tijdens de Second Home Beurs in Maastricht in het middelpunt van de belangstelling.
Lees verder

Vakantieparken structureel populairder onder Nederlanders

24 januari 2023
Het was al aangegeven door experts in de recreatiebranche en wij zien het bij EuroParcs ook meer en meer terug in de cijfers: Nederlanders hebben hun eigen land tijdens de coronapandemie herontdekt als vakantieland.
Lees verder