Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Zoeken

  •  
  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Gebruik de overwaarde van je huis voor rendement op een vakantiewoning

Gebruik de overwaarde van je huis voor rendement op een vakantiewoning

02 september 2021

De snelle stijging van de waarde van woningen leidt ertoe dat huizenbezitters over meer kapitaal beschikken. Dat biedt kansen om in een vakantiewoning te investeren. Sterker, dat gebeurt al: één op de twintig Nederlandse huishoudens heeft een huis in binnen- of buitenland, zo schat beursorganisator Second Home in. Mede daardoor steeg de verkoop van vakantiewoningen in 2020 met 70 procent en werden recreatiewoningen daardoor 13 procent duurder.

Niettemin blijft de recreatiemarkt interessanter voor velen dan de reguliere huizenmarkt. Dat heeft ten eerste met het prijsniveau te maken: voor een gewoon huis ben je minimaal het dubbele kwijt, de gemiddelde prijs van een gewoon huis is sinds juni 2013 met 74 procent gestegen. Daarnaast heb je geen gedoe van lastige huurders die bijvoorbeeld moeizaam betalen. Een toonaangevende vakantieparkaanbieder als EuroParcs ontzorgt je daarin van A tot Z.

Om een vakantiewoning te kunnen bekostigen met de overwaarde van je huis heb je wel de hulp van jouw bank nodig. Zij moeten meegaan in jouw verhaal de overwaarde op deze manier te herinvesteren. Onderzoeksbureau Independer stelt dat de bank meestal hierin meegaat, maar wel twee voorwaarden stelt: er dient dertig tot veertig procent eigen vermogen, spaargeld dus, ingelegd te worden en er worden risico-opslagen op de rente toegepast. Dat laatste houdt in dat iemand te maken krijgt met hogere maandelijkse woonlasten.
Niettemin blijft het een interessant perspectief, ook volgens Second Home, door de negatieve rentestand: mensen willen iets met hun geld doen dat rendeert. Omdat de opbrengsten bovendien worden belast in box 3 betaal je er, ten opzichte van loon bijvoorbeeld, heel weinig belasting over. Daardoor loopt het rendement snel op.

 

één op de twintig Nederlandse huishoudens heeft een huis in binnen- of buitenland, zo schat beursorganisator Second Home in

Misschien ook interessant

EuroParcs inspireert kandidaat-investeerders op informatieavond in Uitdam

08 september 2023
De informatieavond gisteravond op EuroParcs Poort van Amsterdam over investeringsmogelijkheden in Oostenrijk heeft tot concrete vervolgafspraken geleid.
Lees verder