Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
  •  
  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • (Her)investeren aan het einde van het jaar is vaak een slim besluit

(Her)investeren aan het einde van het jaar is vaak een slim besluit

15 november 2021

Het einde van het jaar nadert en daarmee doemt de vraag op voor veel ondernemers en privé-investeerders of het niet beter is te (her)investeren voordat het 1 januari is. Nu investeren dan wel kosten maken kan heel goed voor u uitpakken, omdat het behoorlijk kan schelen in uw belastingdruk. Een (her)investering in een vakantiewoning springt dan in het oog, omdat de aanschafkosten lager zijn dan regulier vastgoed, u in de verhuur en klein onderhoud volledig ontzorgt wordt (oftewel: u heeft nooit hoofdpijn van lastige huurders, want dat lost EuroParcs voor u op) en u zorgeloos rendement geniet voor de langere termijn.

(Her)investering in de donkere maanden is lichtpunt voor uw portemonnee
Waarom is (her)investeren als de dagen korten zo interessant? Dat heeft vooral fiscale redenen, waarbij u dankzij de ene belastingmaatregel bespaart en de andere geld overhoudt als u toch al van plan was om kosten te maken. Een overzicht:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Een eerste belangrijke aftrekpost is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, afgekort KIA. Dit is een extra aftrekpost waardoor uw winstbelasting wordt verlaagd. Oftewel: omdat u over een lager bedrag belasting betaalt, draagt u per saldo minder belasting af. Deze aftrekpost is met name interessant voor ondernemers waarvan hun aangifte valt onder inkomstenbelasting Box 1 met een eenmanszaak of VOF of onder de vennootschapsbelasting (met een BV).

De investeringsaftrek
Een tweede interessante aftrekpost is de investeringsaftrek. Dat is met name interessant als u in dit jaar nog geen grote investering heeft gedaan. Tussen het bedrag van € 109.575 tot en met € 328.721 geldt een investeringsaftrek van € 16.568, verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 109.574

Kosten maken om minder af te dragen
(Her)investeren is ook een beproefd middel om de winst zo laag mogelijk te houden. U maakt namelijk kosten en die drukken de winst en daarmee ook het bedrag waarover u belasting betaalt. Tegelijkertijd, wanneer u in de juiste branche investeert zoals in een vakantiewoning bij EuroParcs , geniet u voor de langere termijn van meer inkomsten.

De herinvesteringsreserve
Een andere reden om in de laatste maanden van het jaar te investeren is de herinvesteringsreserve. Wanneer u deze reserve aangelegd heeft, is het van belang na te gaan of de herinvesteringstermijn van drie jaar op 31 december 2021 verloopt. Als dat het geval is, is het zaak over te gaan tot een herinvestering. Indien u dit namelijk niet doet vervalt de status vrijstelling van winstbelasting voor de herinvesteringsreserve en moet u hierover dus belasting betalen.

Investeren is ook fiscaal slim voor uw oude dag

Als ondernemer maar ook als privé-investeerder dient u zelf voor uw pensioen te zorgen. Het is symbolisch dat juist de (her)investering in een vakantiewoning bijdraagt aan een onbezorgde oude dag: wellicht, als de tijd daar is, dat u er zelf nog eens van kunt genieten! Tot die tijd kan een verblijfsaccommodatie van EuroParcs dienen als waardevolle buffer door haar permanent commercieel te verhuren: ze is een waardevaste investering die ook nog eens geld oplevert. Dat is mooi voor wanneer u het rustiger aan wilt doen, maar ook als u door calamiteiten (tijdelijk) minder of niet kan werken.

Daar komt bij dat ook in dit geval de fiscus meedenkt. U mag een deel van uw winst onbelast aan uw oudedagsreserve toevoegen, daar kunt u bovendien de (eventueel) betaalde pensioenpremie vanaf trekken. Het gaat daarbij om de winst op uw investering, de verhuurinkomsten vallen onder Box 3 en zijn sowieso nauwelijks belast!

Dit is al een win-win situatie, maar specifiek voor deze periode is er nog een voordeel wanneer u investeert: de herziening van de btw-periode wanneer u voor 31 december transporteert. De fiscus telt dan, hetgeen u btw-voordeel oplevert, het jaar van transport/betaling van de investering als volledig jaar. Voorwaarde is wel dat u niet reeds voorbelasting heeft afgetrokken.

EuroParcs denkt met u mee!
Investeren bij EuroParcs betekent zaken doen met een bedrijf met slagkracht. Een bedrijf dat door zijn omvang uw nieuwe bezit op daadkrachtige wijze offline en online in de verhuurmarkt zet. Maar EuroParcs staat ook voor een persoonlijke benadering en voor een flexibele houding. Wij begrijpen het wanneer u uw woning besluit niet jaarrond maar periodiek te verhuren, zodat u er ook zelf af en toe in kunt verblijven. Tegelijkertijd hebben deze keuzes wel gevolgen voor uw rendement.

Waar u ook voor opteert, wanneer u met ons zaken doet en het aankoopproces is afgerond, hoeft u weinig meer te doen dan uw bankrekening controleren op uw verhuurinkomsten. U wordt verder geheel ontzorgd door EuroParcs. Onze professionele verhuurorganisatie heeft de drive, de ervaring en de kennis een zo hoog mogelijke bezetting/rendement voor u te realiseren.

Wilt u meer weten over wat EuroParcs u kunt bieden? Plan dan vrijblijvend een afspraak in of vraag onze brochure aan.

 

Nu investeren dan wel kosten maken kan heel goed voor u uitpakken, omdat het behoorlijk kan schelen in uw belastingdruk

Misschien ook interessant

Second Home Beurs is weer een vertrouwd succes

Second Home Beurs is weer een vertrouwd succes

07 oktober 2022
EuroParcs heeft traditiegetrouw indruk gemaakt op de Second Home Beurs.
Lees verder
EuroParcs pakt uit op de Second Home Beurs

EuroParcs pakt uit op de Second Home Beurs

26 september 2022
EuroParcs toont zich ook dit jaar prominent op de Second Home Beurs die van vrijdag 30 september t/m zondag 2 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.
Lees verder

Vakantie blijft gewild, ondanks dreigende recessie

26 september 2022
Overweegt u te investeren in een vakantiewoning, maar kijkt u met een schuin oog naar de dreigende recessie?
Lees verder

Divers woningaanbod op Limburgse EuroParcs parken

14 september 2022
EuroParcs heeft dit weekend informatiedagen op zowel EuroParcs Limburg in Susteren in het midden van Nederlands zuidelijkste provincie als EuroParcs Brunssummerheide in het Heuvellandschap.
Lees verder