Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
  •  
  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Negatieve spaarrente-trend maakt andere investeringsopties steeds aantrekkelijker

Negatieve spaarrente-trend maakt andere investeringsopties steeds aantrekkelijker

11 januari 2021

Het nieuws van online bank Knab, dat vanaf 1 februari een negatieve spaarrente van een half procent rekent bij spaarsaldo’s vanaf 250.000 euro,  had twee jaar geleden tot vette nieuwskoppen bij kranten geleid. Nu volstaat meestal een kolomberichtje. Reden: dat banken overgaan tot negatieve spaarrentes is eigenlijk geen nieuws meer. En ook niet dat de vermogenstoets bij wanneer dat negatieve spaarsaldo gaat gelden steeds strenger wordt. Het maakt dat zowel ondernemers als particulieren naar andere opties zoeken om hun geld veilig te zetten, zoals het investeren in een vakantiewoning bij EuroParcs.

Want rente betalen over je eigen appeltje voor de dorst, hetgeen een negatieve spaarrente inhoudt, is voor velen een brug te ver.  Je kunt dan beter of in de spreekwoordelijke oude sok stoppen of proberen op een andere manier er rendement over te halen.

Onlangs in het NOS Journaal bleek dat de markt voor vakantiewoningen een interessant alternatief is voor veel Nederlanders: de verkoop van vakantiewoningen steeg in 2020 met gemiddeld 30 procent. Nu worden sommige vakantiewoningen aangekocht voor privégebruik, maar het merendeel heeft toch echt het doel rendement middels verhuuropbrengsten uit de aankoop te halen. 

Onderwijl geven banken meer en meer het signaal af dat sparen niet loont, geheel in tegenspraak met de normen en waarden hoe Nederlanders van jongs af aan opgevoed worden.  Hanteerden de grote Nederlandse banken in eerste instantie veelal de grens van een miljoen aan waarover een negatieve spaarrente betaald moest worden, nu ligt die scheidslijn bij ING en Rabobank op 250.000 euro. Voor spaarders van de Volksbank, waar SNS Bank, Regio Bank en ASN Bank onder vallen, geldt vanaf 1 maart hetzelfde beleid.

ABN AMRO is op dit gebied vanaf het begin coulanter geweest. Toen de bal eind 2019 begon te rollen en de ene na de andere bank een negatieve rente instelde, legde deze bank de grens relatief hoog: pas bij een vermogen van 2,5 miljoen euro moesten de spaarders over hun vermogen rente betalen. Nu ligt de lat bij ABN AMO op vijf ton, fors hoger dus dan de andere banken en zeker dan de Triodos Bank waar je als spaarder bij een vermogen vanaf een ton al ‘de klos’ bent.  Ook al omdat je bij deze bank bovenop de negatieve spaarrente twee euro per maand moet betalen voor je spaarrekening.

Als vermogende spaarder betaal je bij de banken momenteel over het algemeen een half procent negatieve rente. Het maakt dat vele spaarders naar opties zoeken waarmee ze wel hun vermogen verhogen op een stabiele manier. Investeren in een vakantiewoning, zoals bij EuroParcs, blijkt één van de meest geliefde investeringsstrategieën te zijn.  

Rente betalen over je eigen appeltje voor de dorst, hetgeen een negatieve spaarrente inhoudt, is voor velen een brug te ver.  Je kunt dan beter of in de spreekwoordelijke oude sok stoppen of proberen op een andere manier er rendement over te halen.

Misschien ook interessant

EuroParcs ook aanwezig op Second Home Expo in Gent

EuroParcs ook aanwezig op Second Home Expo in Gent

07 oktober 2021
EuroParcs is, na de succesvolle Second Home Beurs in de Jaarbeurs Utrecht, ook present op de Belgische beurs Second Home Expo.
Lees verder

Ouderwets gezellig en druk op Second Home Beurs

03 oktober 2021
Informeren. Inspireren. Elkaar (eindelijk) weer ontmoeten. De najaarseditie van de Second Home Beurs 2021 geeft aan hoe we dat gemist hebben.
Lees verder