Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
  •  
  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Spaarrente blijft negatief ondanks stijgende trend van andere rentestanden

Spaarrente blijft negatief ondanks stijgende trend van andere rentestanden

20 maart 2022

De kapitaalmarkt- en hypotheekrente is de afgelopen weken, na jarenlang historisch laag te hebben gestaan, gestegen. Echter, de spaarrente staat nog altijd op historisch laag niveau. Hoe kan dat? De drie grote banken in Nederland, ING, ABN Amro en de Rabobank, verwijzen voor een antwoord naar het beleid van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

De situatie is als volgt: ABN Amro en ING hebben de spaarrente op nul procent gezet, bij Rabobank staat hij op een verwaarloosbare 0,01 procent. Verder ga je geld betalen als je spaargeld boven een ton hebt, want dan is de rente negatief: -0,5 procent. Dat is vervelend nieuws, want samen hebben deze drie banken een dominante positie op de spaarmarkt.

Vakantiewoning veilig investeringsinitiatief
Een alternatief om je geld te laten renderen zou beleggen op de beurs kunnen zijn, maar dat is altijd risicovol. Dan is vastgoed een veiliger investering met de grote woningbehoefte, alleen regulier vastgoed is duur in aanschaf en geeft ‘gedoe’. Denk aan controle op de staat van het huis en huurders die niet meer willen of kunnen betalen. Dan is recreatief onroerend goed wellicht interessanter: een lager instaptarief en geen zorgen na de investering, want EuroParcs Verhuur ontzorgt investeerders in de verhuur, schoonmaak en klein onderhoud. Sterker nog, EuroParcs zorgt voor een professionele marketingafdeling wier primaire taak is vakantiewoningen prominent in de spotlights te zetten voor verhuuroptimalisatie.

Wachten op koerswijziging is zinloos
Voor wie wil wachten: de drie banken rekenen voorlopig niet op een koerswijziging bij de ECB, zo laten ze de NOS weten (zie https://nos.nl/artikel/2419322-spaarders-kunnen-nog-niet-rekenen-op-meer-rente-blijft-dat-zo). De reden is dat ze over een groot deel van het spaargeld dat ze bij de ECB stallen een negatieve rente betalen. Deze zogeheten depositorente bij de ECB staat op -0,5 procent. Mogelijk gaat hij later naar -0,25 procent - ECB-president Christine Lagarde heeft daarvoor de deur op een kier gezet – maar dat is dus niet zeker en belangrijker nog: de rente blijft negatief.

De lage rente bij de ECB is niet alleen slecht voor spaarders, maar wakkert ook de inflatie aan. Toch handhaaft de bank het beleid uit het oogpunt van Europese solidariteit: een hogere rente zou de Zuid-Europese landen, die met een enorme staatsschuld kampen, in de problemen brengen. Omdat deze situatie niet snel verandert, is de vraag gerechtvaardigd om zoveel spaargeld ‘op te potten’. Het rechtvaardigt op zijn minst de vraag om andere opties tot vermogensvermeerdering, zoals het investeren in een vakantiewoning, te onderzoeken. Meer weten daarover? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 

Misschien ook interessant

EuroParcs’ stand op Second Home Beurs Maastricht een trekpleister

31 januari 2023
EuroParcs en vooral de Limburgse parken van EuroParcs stonden afgelopen weekend tijdens de Second Home Beurs in Maastricht in het middelpunt van de belangstelling.
Lees verder

Vakantieparken structureel populairder onder Nederlanders

24 januari 2023
Het was al aangegeven door experts in de recreatiebranche en wij zien het bij EuroParcs ook meer en meer terug in de cijfers: Nederlanders hebben hun eigen land tijdens de coronapandemie herontdekt als vakantieland.
Lees verder