Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Zoeken

  •  
  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Vakantiewoningen duurder en minder vaak verkocht

Vakantiewoningen duurder en minder vaak verkocht

01 augustus 2022

Vakantiewoningen werden in 2021 duurder ondanks dat het aantal verkopen daalde. Dat is het beeld dat overheerst na het jaarlijkse onderzoek van de NVM over de transacties van vakantiewoningen.

In totaal gingen volgens de branchevereniging van de makelaardij 6100 vakantiewoningen in 2021 over in andere handen, dat houdt in een daling van 23 procent in vergelijking met 2020. Niettemin stegen ze wel met 1,2 procent in prijs waardoor de gemiddelde vakantiewoning nu bijna 179.000 euro kost.

Ook bij deze prijsstijging moet echter een kanttekening gezet worden: ze valt lager uit dan in de jaren daarvoor toen recreatiewoningen jaarlijks met zo’n zes procent in prijs stegen. De oorzaak daarvan ligt in ieder geval deels in fiscale veranderingen. De hogere overdrachtsbelasting, die per 1 januari 2021 is gestegen van 2 naar 8 procent voor commercieel vastgoed, treft ook de markt van vakantiewoningen.

De duurste vakantiewoningen staan nog steeds op de Waddeneilanden, maar Zeeland en de Noord-Hollandse kust zijn in opkomst. De gemiddelde vraagprijs ligt hier rond de vijf ton. In Noord-Holland wordt deze prijsopwekkende trend verder aangedreven doordat er veel grotere, duurdere vakantievilla’s worden gebouwd.

De NVM verwacht dat de prijzen voor vakantiewoningen doorstijgen, maar ziet tegelijkertijd op de langere termijn wel wat verlichting omdat er veel nieuwe recreatiewoningen op de markt gaan komen. Tegelijkertijd is de kans dat iemand nog een vakantiewoning onder de honderdduizend euro kan bemachtigen erg klein geworden. Deze zijn er namelijk bijna niet meer. De gemiddelde vraagprijs ligt tussen de twee en vijf ton waarmee bevestigd wordt dat de markt voor vakantiewoningen een volwaardig alternatief is geworden voor de reguliere huizenmarkt om in te investeren. 

Vakantiewoningen duurder en minder vaak verkocht

Misschien ook interessant

Toename van het aantal toeristen maakt investeren in een vakantiewoning steeds interessanter

Toename van het aantal toeristen maakt investeren in een vakantiewoning steeds interessanter

27 september 2023
Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) groeit het aantal buitenlandse toeristen en zakenreizigers dit jaar met maar liefst 30 procent tot een totaal van 21 miljoen.
Lees verder