Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Zoeken

  •  
  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Vraag recreatiewoningen neemt toe

Vraag recreatiewoningen neemt toe

24 november 2018

Het toekomstperspectief voor investeerders in recreatiewoningen bij EuroParcs is erg gunstig. Uit cijfers van het Bureau Stedelijke Planning  (BSP, www.stedplan.nl), dat in opdracht van de NVM handelt, blijkt dat de vraag steeds sneller toeneemt maar dat het aanbod afneemt. Een en ander komt naar voren in het onderzoeksrapport "De markt voor recreatiewoningen in Nederland”.

Op dit moment stijgt de vraag met ruim vijftien procent. Dat vertaalt zich nog niet in de gemiddelde transactieprijs, die neemt net als in de afgelopen jaren met een kleine zes procent toe, maar de verwachting bij aanhoudende schaarste is ook dat die nog dit jaar in het gehele land gaat stijgen. Nu al nemen de regionale verschillen toe. 

Zeeland springt eruit
Om een eerste vooraanname te weerleggen: het is niet zo dat meer leidt tot verzadiging. Daar waren beleidsmakers bang voor aangaande de provincie Zeeland waar meer vakantiewoningen staan dan elders in Nederland en waartoe EuroParcs Resort Poort van Zeeland gerekend kan worden. Echter, er wordt meer gebouwd in deze provincie maar ook de vraag neemt gestaag toe. Naar de visie van EuroParcs betaalt meer comfort en luxe zich uit: in de lagere prijsklassen droogt het aanbod op, terwijl dit in de hogere segmenten sterk toeneemt. Dat wil zeggen: van alle recreatiewoningen in de prijsklasse boven de €500.000 wordt bijna de helft in Zeeland aangeboden. De gemiddelde vraagprijs in Zeeland blijft daar nog wel bij achter, maar de vraag is hoe lang nog. Deze is net als vorig jaar weer sterk toegenomen en staat nu op €428.471. En dat terwijl de gemiddelde transactieprijs in Nederland  €148.450 is. Een vergelijking van de gemiddelde transactie- en vraagprijs per regio illustreert de steeds groter wordende regionale verschillen in de markt voor recreatiewoningen.

Veluwe en Noord-Holland springen eruit
Het leeuwendeel van de absolute toename van het aantal transacties in 2017 (578 meer dan in 2016) is toe te schrijven aan de drie topregio’s Veluwe/Utrechtse Heuvelrug (EuroParcs Resort De Wije Werelt is hier een prachtig visitekaartje voor maar ook het nabij gelegen EuroParcs Resort Veluwemeer en EuroParcs Resort Zuiderzee), Kustgebied Noord-Holland (waaronder EuroParcs Resort De Rijp, EuroParcs Resort Poort van Amsterdam en Resort Markermeer kunt rekenen) en Zeeland. In overige regio’s zijn procentueel sterke stijgingen te zien, met name Kustgebied Zuid-Holland (45%), Flevoland (40%), Limburg en de Waddeneilanden (beide rond de 30%). Echter, de procenten vertekenen hier enigszins de werkelijkheid, want in absolute termen zijn dit relatief kleine deelmarkten. 

Verwachtingen voor 2019
Naar verwachting blijft de markt voor recreatiewoningen de opgaande lijn vasthouden. Vooral in de bovenkant van de markt waar EuroParcs landelijk mee scoort maar tegelijkertijd moet de onderkant niet vergeten worden. Ook daar blijft vraag naar en ook die blijft EuroParcs bedienen, alleen net met wat meer luxe en comfort dan anders. Kortom: het marktspectrum verbreedt zich, ook in ander opzicht. Een andere trend is namelijk dat voor investeerders het verschil tussen de reguliere woningmarkt en het recreatief onroerend goed vervaagt. Beide gaan goed, beide lonen met als extra pre voor de markt voor vakantiewoning dat je als investeerder in de verhuur door in ieder geval EuroParcs volledig ontzorgd wordt. 

Voor de toekomst verwacht het BSP de volgende ontwikkelingen:

1. Een verdere afname van het aanbod, met name aan de onderkant van de markt. Steeds meer recreatieparken zullen worden gesaneerd (met name op de Veluwe en Noord-Brabant) en anderen transformeren naar permanente woongebieden. Hierdoor zullen steeds meer parken uit de markt genomen worden, terwijl de nieuwbouwproductie stagneert. Enige uitzondering is de regio Zeeland. EuroParcs springt hier al enige tijd op in gezien de ontwikkelingen op EuroParcs Resort De Wije Werelt, EuroParcs Resort Veluwemeer en EuroParcs Resort Zuiderzee

2. Sterkere groei van de gemiddelde transactieprijs. Gezien de afname van het aanbod en de in een aantal regio’s steeds krapper wordende markt, verwacht het BSP voor dit jaar al een sterkere groei dan de gemiddelde groei de afgelopen jaren van 6%. Overigens wil een gemiddelde prijsstijging in een regio niet per se iets zeggen over de waarde ontwikkeling van een individuele woning. EuroParcs adviseert in dit geval altijd voor het hogere segment te kiezen. Dat is het meest waardevast. 

3. Steeds verdere verbreding van het spectrum van de markt: een groter wordend onderscheid tussen zeer succesvolle parken en locaties en minder succesvolle parken en locaties. Dat heeft EuroParcs al sinds jaar en dag in de visie verankerd. Een A-locatie is essentieel voor het slagen van een resort. 

4. De verschillen tussen regio’s zullen naar verwachting blijven toenemen. Oók daar speelt EuroParcs op in. 

Naar verwachting blijft de markt voor recreatiewoningen de opgaande lijn vasthouden

Misschien ook interessant

EuroParcs Hoge Kempen uitgebreid met fraaie Lake Houses, verkoop start vandaag

31 mei 2023
EuroParcs Hoge Kempen wordt uitgebreid met 39 fraaie Lake Houses, waarvan de verkoop vandaag begint.
Lees verder
Open dagen op drie parken met een zeer gevarieerd aanbod

Open dagen op drie parken met een zeer gevarieerd aanbod

24 mei 2023
EuroParcs houdt komend weekend (27 en 28 mei) open dagen op EuroParcs De Wiedense Meren, EuroParcs De Utrechtse Heuvelrug en EuroParcs De IJssel Eilanden.
Lees verder
Doldwaze lenteactie: EuroParcs gaat ‘los’ met vast rendement op diverse parken!

Doldwaze lenteactie: EuroParcs gaat ‘los’ met vast rendement op diverse parken!

17 mei 2023
EuroParcs heeft het zorgeloos genieten van uw investering naar een nog hoger niveau gebracht.
Lees verder

Profiteer van vast rendement voor 3 of zelfs 20 jaar!

17 mei 2023
EuroParcs biedt nu nog meer de mogelijkheid om zorgeloos te genieten van uw investering!
Lees verder